Sport

TJ Baník Vintířov sdružuje v naší obci tři sporty – fotbal, stolní tenis a aerobik.

Fotbal


1947 - 80. léta 20. století

Vše začalo roku 1947, kdy v obci začala působit nově založená Tělovýchovná jednota Sokol, v roce 1948 přejmenovaná na Baník, jejíž členové se věnovali hlavně kopané. Hřiště na kopanou si v těchto dvou letech svépomocí vybudovali na louce za bývalým hostincem čp. 24. V roce 1966 se zájem členů rozšířil o cvičení, která začali provozovat v tělocvičně školy. U hřiště si v roce 1971 vystavěli kabiny a sociální zařízení. Tělovýchovná jednota Baník byla i v osmdesátých letech 20. století hojně zastoupenou společenskou organizací v obci, jejíž hlavní sportovní činností zůstávala i nadále kopaná. Její členové se účastnili aktivně akcí Z a společenského života obce.

Fotbal

1993 - současnost

Fotbal

V letech 1993 až 1994 bylo vybudováno nové travnaté hřiště na kopanou s oplocením a přístupovou cestou k domkům v jeho blízkosti. V roce 1996 byla dokončena stavba tělocvičny a pořízeno do ní nové vybavení. Od roku 1999 byl krátkodobě součástí Baníku i nový sportovní oddíl kick - boxu. Jako víceúčelové sportovní hřiště s umělým povrchem bylo upraveno hřiště na sídlišti a otevřeno 17. června 2003. O rok později byl také vybudován v tělocvičně prostor pro diváky. Okolí fotbalového hřiště se i nadále měnilo. V roce 2006 byla na hřišti vybudována tribuna, která nabízí více míst k sezení při sledování sportovního dění. TJ Baník Vintířov čítá v posledních letech 120 členů a to napovídá o stoupajícím zájmu o sportovní aktivitu. Jako poslední informaci bychom chtěli uvést historický postup A mužstva do Krajského přeboru Karlovarského kraje z druhého místa I. A třídy, který se nečekaně vydařil tím, že jsme se po první sezóně v Krajském přeboru umístili na překrásném 3. místě. Doufáme, že budou i nadále přicházet úspěchy, kterých jsme se dočkávali v posledních letech a také ve vzrůstající zájem o sportovní dění v obci Vintířov.

Fotbal Fotbal Fotbal


Stolní tenis


Historie

Vintířovský stolní tenis vznikal postupně v letech 2002 – 2003 v nedaleké obci Mírová, kde jsme se připojili k několika sportovním nadšencům nám podobným. Tehdejším organizátorem byl dnes už bývalý starosta obce Mírová pan Ladislav Jeřábek, velmi dobrosrdečný člověk se smyslem pro zdravou disciplínu. Našimi prvními hráči z Vintířova byli: Zdeněk Kraka, Václav Krajc, Miroslav Bačík, Vojtěch Janu a Stanislav Rigo, poté následovali Milan Zika, Jiří Leňka, Petr Cekov, Roman Daněk a naše nynější předsedkyně oddílu Jitka Kárníková s manželem Josefem Stančíkem.

Stolní tenis

Hernou nám tehdy byl kulturní sál v obci Mírové při místní restauraci, který byl vybaven dvěma hracími stoly. Po několika letech pravidelného trénování nás oslovili hráči hrající oficiální soutěž, abychom založili vlastní družstvo. Neváhali jsme a po dohodě se starostou naší obce Vintířov panem Jiřím Ošeckým a předsedou Baníku Petrem Vystrčilem jsme v roce 2010 založili v naší obci oddíl stolního tenisu. Našim příslibem tehdy bylo založení mládeže, což se nám podařilo hned tentýž rok. Dětí různých věkových kategorií se nám přihlásilo 19.

Stolní tenis

Současnost

V současné době má oddíl stolního tenisu celkem 19 hráčů, z toho jednu polovinu tvoří mládež. Oddíl hraje v soutěži okresní přebor, kde máme sestavené dva týmy. Naší hernou je sportovní hala ve Vintířově při mateřské škole, která je vybavena šesti kvalitními stoly značky Stiga a ohrádkami kolem hracích stolů. Hala má kvalitní protiskluzovou podlahu, svinovací rolety a kvalitní osvětlení, což jsou nezbytné parametry pro tento sport.

Stolní tenis Stolní tenis Stolní tenis

Předseda klubu: Zdeněk Kraka
Trenéři licence C: Zdeněk Kraka, Karel Malý
Jednatel: Zdeněk Kraka
z.kraka@seznam.cz
tel. 722 070 992


Strategický plán rozvoje sportu v obci Vintířov


Strategický plán rozvoje sportu v obci Vintířov ke stažení zde.

Stránka aktualizována: 25.03.2023