Informace pro občany Ukrajiny

26.02.2022, 14:59
Ukrajinci, kteří v ČR  žijí dlouhodobě, si v případě konce platnosti povolení mohou standardně požádat o jeho prodloužení. V případě občanů pracujích na krátká víza, není prodloužení možné, neboť to nedovoluje evropská legislativa. V těchto případech je možnost požádat si o zvláštní titul, tzv. speciální dlouhodobé vízum. O toho vízum je možné si požádat na regionálních pracovištích OAMP před skončením platnosti stávajícího víza. Udělujeme se na počkání. Poté již stačí domluvit se se zaměstnavatelem a požádat na Úřadu práce o povolení k zaměstnání. Informace pro tyto případy jsou v zeleném letáku pod textem, další informace jsou na adrese: https://www.mvcr.cz/ukrajina
 
Nově příchozí Ukrajinci mohou do ČR vstoupit v rámci bezvízového styku a nepotřebují po dobu 3 měsíců k pobytu žádné vízum. Je potřeba splnit povinnost a registrovat se na Policii. V přpadě nově příchozích Ukrajinců, kteří nemají zazemí (nemají prostředky pro zajištění ubytování, nemají na území rodinu nebo známé), je připravena pomoc v rámci schváleného Programu Ukrajina. 

Takové osoby budou nasměrovány do Registračního humanitárního střediska Vyšní Lhoty (Vyšní Lhoty 234), kde proběhne jejich registrace (včetně vyřízení speciálního dlouhodobého víza) a dále budou rozvezeni do dalších ubytovacích zařízení. Kapacita Programu na první záchyt bude 5000 míst.
 
Pokud jsou v regionu informace o tom, že již někde došlo k hromadnému ubytování (například silami kraje, neziskových organizací), není nutné, aby všichni nově příchozí cestovali do Vyšních Lhot. Žádosti o speciální dlouhodobá víza je možné vyřídit na našich regionálních pracovištích, kde je možnost se hromadně objednat, a to přes email: ukrajinakraje@mvcr.cz  V návaznosti na tuto žádost budou kontaktováni příslušní pracovníci, kteří se domluví na podrobnostech. Informace pro nově příchozí jsou v oranžovém letáku pod textem.
 
Veškeré informace jsou průběžně vkládány na web: https://www.mvcr.cz/ukrajina
 

Letáky Ministerstva zdravotnictví ČR pro ukrajinské občany, jenž nově přijeli do ČR a kteří potřebují zdravotnické informace. Volejte na telefon +420 226 20 1221 (volba č. 8) 



















Pro ukrajinské občany byla zřízena telefonická linka, která funguje nyní 7/24: +420 974 801 802 a email: ukrajina@mvcr.cz. Infolinka momentálně stíhá vyřizovat počet volajících.
 (See attached file: Informace UA - zelený stupeň.pdf)(See attached file: Informace UA - oranžový stupeň.pdf)